Cand eram mica mi-era frica noaptea. Acum mi-e frica ziua. Mi-e frica sa contez, sa deranjez, sa fiu sincera. Asa cum, in aceeasi masura, mi-e teama ca n-am sa contez, n-am sa deranjez si am sa fiu nesincera..

duminică, 1 iunie 2008

Uriasii Patagoniei

...(asta am redactat-o prin februarie, iar expozitia mai poate fi vizitata pana pe 10 iunie...din cate stiu eu, merita vazut, asa..macar un pic, chiar daca nu sunteti fascinati de fosile, sa nu ziceti ca ati ratat urisaii mai tarziu)...



Expozitie inedita la Muzeul “ Grigore Antipa ”


Itineranta prin lume, prezentata vizitatorilor europeni doar la Torino si Budapesta, expozitia “Dinozaurii din Argentina- Uriasii Patagoniei” a facut popas la Muzeul “Grigore Antipa”. Dinozauri uriasi, schelete, activitati interactive, povesti preistorice, iar cele 14 specimene fosilizate in cretacic devin interesante chiar daca nu esti expert in domeniu.

Daca te-nvarti cu treaba prin Piata Victoriei, esti blocat in trafic sau astepti culoarea verde la trecerea de pietoni, ai mari sanse sa vezi imensul panou care acopera aproape toata fatada Muzeului National de Istorie Naturala “ Grigore Antipa” si care te invita sa vezi dinozaurii din Argentina.
Desi ne aflam in centrul capitalei, iar ninsorile ne-au parasit de cateva zile bune, doar mai fulguie lin, ai senzatia ca escaladezi muntii incercand doar sa faci o banala traversare de strada de la metrou pana la muzeul cu pricina.
Inauntru liniste, craniul unui dinozaur imens te striga de departe si te invita sa pasesti. Te duci la ghiseu sa-ti iei bilet si apoi pornesti in tacere si cu nerabdare spre uriasi. Dupa ce ai urcat scarile si ai aflat exact unde incepe plimbarea printre fosile, cum intri in sala striga prezent Mussaurus Patagonicus, un schelet foarte mic, gasit intr-un cuib alaturi de cateva oua fosilizate. Initial, cercetatorii au crezut ca scheletul apartinea unui pui abea eclozat al unei specii de peste 3 metri, insa Mussaurus Patagonicus nu avea decat 30 cm lungime la maturitate. Aceasta prima camera te introduce subtil in domeniul paleontologiei printr-o reproducere la scara mica a evolutiei speciilor de la origini pana in prezent, reprezentata prin jucarii de plastic, perne de plus si harti colorate.
Pasesti incet in cea de-a doua camera, iar privirea ti se opreste brusc la Rebbachisaurus Tessonei; adevarul este ca nici nu ai cum sa treci cu vederea un schelet imens de 17 metri lungime. Ramai surprins cand afli ca acesta este cel mai complet si bine conservat schelet dintre toate fosilele descoperite in America de Sud, de la craniu pana la ultima vertebra a cozii. Aici poti sa te pui in pielea unui dinozaur cu gatul lung si sa te intinzi dupa frunze de plastic cu aparatul Dino Neck. Din urmatoarea camera afli ca dinozaurii ierbivori au ochii dispusi pe lateral pentru a avea un camp vizual cat mai larg. Pentru ca nu ai cum sa intelegi prea bine despre ce este vorba, organizatorii expozitiei au pus la dispozitie Dino Sight, un aparat care iti permite sa privesti prin ochii unui ierbivor. Tot aici este montat un televizor pe care ruleaza neincetat o animatie cu si despre viata dinozaurilor. Continuandu-ti imprevizibila expeditie dai peste singurul dinozaur carnivor cu coarne descoperit pana in prezent –Carnotaurus Sastrei. In aceasta sala este amenajat un santier arheologic artificial care iti da senzatia ca arheologii au luat o pauza si se vor intoarce in orice moment, iar proiectia video din mijlocul acestui santier iti intareste aceasta senzatie. Mergi incet spre urmatoarea camera si te trezesti ca mergi prin spatele cozii celui mai mare carnivor care a trait pe Terra. Surpriza: nu e Tyrannosaurus Rex, desi la primul impact asta pare sa fie, pentru ca seamana foarte bine cu acesta. Este vorba despre Gigantosaurus Carolinii din Emisfera sudica, de 15 metri lungime, 8 tone si al carui craniu avea 1,95 metri. Acesta a disparut cu milioane de ani inainte de aparitia lui Tyrannosaurus Rex in Emisfera Nordica.
Urmeaza in celelalte camere alte roci, fosile si schelete de dinozauri, dar si o prezentare despre ipotezele disparitiei dinozaurilor, cum au murit, a fost un meteorit sau o schimbare climatica, ar fi rezistat pana azi daca nu s-ar fi intamplat o alta catastrofa, si alte intrebari lamurite de mai multi oameni de stiinta. Este un pic straniu sa te plimbi singur printre fosile, unele gigante, mai ales cand ai diferite artificii care sa te faca sa intelegi si sa patrunzi mai bine, mai adanc, in lumea dinozaurilor. Chiar daca aceste artificii sunt de ordin pur vizual, sunt suficiente pentru a-ti crea senzatia ca ceva e viu, nu fosilele, ci atmosfera din jurul lor.
Cel mai amuzant dintre toti dinozaurii prezentati este cu siguranta Buitreraptor Gonzalensis, singurul dinozaur carnivor cu pene descoperit vreodata. Seamana cu un cocos care are capul lunguiet si coada foarte lunga.
Un aspect inedit si demn de apreciat al acestei expozitii il reprezinta si standul special pentru nevazatori. Acestia pot atinge obiecte infatisand fosile de ou de dinosaur, urma unui picior , o gheara si cranii apartinand unor specii diferite de dinosaur. Nevazatorilor li se ofera si cateva informatii in Braille despre ceea ce ating.
Cand iesi din ultima camera si realizezi ca s-a incheiat, ca nu mai sunt uriasi din Patagonia de vazut, simti nevoia de mai mult si-ti vine sa mai dai o tura, insa iesi linistit si resemnat in linistea deplina care domina muzeul.
Fie ca esti un priceput paleontolog, fie un copil dornic de cunoastere sau, pur si simplu, o persoana care cauta un alt mod de divertisment in Bucuresti, muzeul Antipa este o solutie minunata. Aici este varianta indirecta a masinii timpului, deoarece aici trecutul face vizite viitorului.

Un comentariu:

crevetelul-turbat spunea...

super...dk as avea si eu mai mult timp numa pe la teatru si muzee as sta...pe cuvant de nu:D
ms de comment!esti o dulce! si tie iti urez numa zile senine si pline de liniste,intelegere si apreciere:D
btw...ce ai fkt ieri la examen?
k nu ne'am intalnit:(
sper s fi fst totu ok
ti pup>:D<